Nye mål!

Vi skriver 2016 og det er på tide å legge ut noe om nye løpemål.

Etter at jeg klarte å fullføre 14 ultraløp i 2015 har jeg tenkt litt på hva jeg kunne sette som nye mål med løpingen. Skal jeg prøve å overgå 2015 (“16 i 2016”), skal jeg fokusere på utenlandske løpeopplevelser eller bør jeg endre fokus til kortere distanser? Disse tankene startet i hodet mitt allerede i november 2015 og et mål pekte etter hvert seg ut som det mest attraktive.

Det er ikke til å legge skjul på at all løpingen i 2015 tok mye tid. Tid som jeg gjerne skulle tilbrakt sammen med familien. For å bli god til å løpe langt så må man trene på å løpe langt! Jeg ville at det nye målet skulle tillate noe mindre trening. Eller i det minste trening som tok kortere tid.

Etter å ha hatt fokus på fart i 2014 (mila på 40 eller raskere) og distanse i 2015 så jeg muligheten til å kunne kombinere litt. Målet er derfor blitt:

Maraton på 3 timer!

Dette målet har jeg brukt en del tid på å motivere meg for. Det er ingen tvil om at det vil kreve målrettet innsats og trening. Jeg har gitt meg frem til 2017 på å oppnå det. Det året fyller jeg 40 år og det passer jo fint. Nåværende rekord på distansen er 3:35:38 satt under Påskeharemaraton i 2015. Jeg har egentlig ikke løpt en eneste maraton på “maks” så jeg mener selv at jeg er god for en raskere tid. Jeg ser at det i tillegg til det fysiske også vil bli en tung mental kamp for meg. Jeg synes det er vondt å løpe fort eller å løpe intervaller på maks. Tatt i betraktning at jeg endelig klarer å definere meg selv som ultraløper er det vanskelig å snu hodet om til å være flatfort-løper. Jeg tror kampen blir vel så tung mentalt som fysisk. Det er også derfor jeg har brukt så lang tid på å bestemme meg for dette. Jeg har rett og slett vært usikker på om jeg er godt nok motivert til å gjøre jobben. Jeg har kommet til at jeg i alle fall er godt nok motivert til å gjøre et forsøk. Jeg vil nok evaluere senere i år, men for øyeblikket har jeg veldig lyst til å klare dette.

 

 

Konkurranser det første året

Som en del av opplegget mot maraton på 3 timer har jeg sett meg ut noen løp som skal ta meg mot målet, løp som også vil vise om jeg er på riktig vei. Disse løpene inneholder derfor også noen delmål:

Bislett 50km

Yvonne og meg på Bislett 50k Indoor Challenge 2015.

Yvonne og meg på Bislett 50k Indoor Challenge 2015.

Her vil jeg forsøke å få en maratonpassering på 3:20-3:25. Deretter er håpet å klare 50km på under 4 timer. Jeg har kjørt noen lange økter på Bislett den siste tiden og tilbakemeldingene fra kroppen har vært gode. Jeg klarer å holde det nødvendige tempoet i ca 30 kilometer uten særlig problem. Lenger har jeg ikke testet ennå, men det kan nok hende jeg prøver det før februar.

Påskeharemaraton

Denne turen løper jeg sammen med Eline Øidvin som er svaksynt. Jeg løper som guide og er bare ute etter en flott treningstur (nå er Eline godt trent så jeg skal nok jobbe litt på denne turen også).

Påskemaraton

Avhengig av hvordan beina føler det etter Påskeharemaraton så har jeg lyst til å løpe i Drammen også. Fire runder i ei løype jeg kjenner godt. Her vil jeg prøve å sette ny pers dersom beina er klare.

Jeg gleder meg virkelig til MSM! Et av de første maraton som jeg skal løpe på “maks”

Midnight Sun Marathon

Kanskje årets største løpeopplevelse? Her er det PB som gjelder! Forhåpentligvis kommer jeg ned mot 3:15-3:20 (forutsatt gode forhold). Kona har familie i Tromsø og vi reiser oppover hele familien. Barna løper “Barnas maraton” og kona og jeg løper full distanse.

Oslo Maraton

Jeg må vel være med her også. Litt usikker på om jeg løper bare maraton eller Trippelen. Uansett er det maraton som er fokuset. Her skal det løpes fort, forhåpentligvis rundt 3:10-3:15, men hva jeg setter som mål her avhenger veldig av resultatet i MSM.

I tillegg til disse løpene vil jeg delta i EcoTrail 80 km i år. Der skal jeg løpe som guide for Kai Glenn Borgersen så det blir en anderledes opplevelse. Det er også mulig jeg stiller til start i Sentrumsløpet (til tross for denne) og Hytteplanmila, i tillegg til Ringerike 6-timers. I tillegg er det store muligheter for at jeg løper Nebelhorn Berglauf. Det har jeg hatt lyst til de to siste årene, men det har ikke passet. I år passer det bra med turen vår til Oberstdorf og da bør jeg prøve dette. Det er et løp på 10,5 km med over 1400 vertikale meter! Godt utenfor komfortsonen med andre ord.

Hvilke løp jeg vil være med i neste år har jeg ikke tenkt så mye på. Siden hele løpeeventyret mitt startet med mål om 1:40 på halvmaraton i Oslo så hadde det vært moro å klare 3 timer der. Løypa i Oslo er ikke den letteste så det er mulig jeg må finne et annet sted. Sportsmanden.no hadde nylig en artikkel med Topp 10 maraton med raske løyper. Der er det mange løp som jeg kunne tenke meg å stille til start dersom jeg ser at jeg trenger hjelp fra en rask løype, noe som ikke er usannsynlig! 

 

Treningen underveis

I ukene og månedene fremover vil det bli mye intervaller, Yasso800 og tempoløp. Jeg kommer nok til å konsentrere meg om å løpe mest mulig i 4:15-tempo som er det som kreves.

Jeg har allerede såvidt startet treningen. Det er ikke mange kilometerne jeg klarer å løpe i dette tempoet for øyeblikket. Det er jeg egentlig ikke overrasket over og heller ikke bekymret. For bare halvannet år siden løp jeg halvmaraton på 1:29, så farten og utholdenheten er der. Treningene så langt har bestått av noen 4x1km og et par økter med Yasso800, samt noen lengre økter i god fart. Jeg vet at jeg har farten delvis inne, distansen har jeg ikke noe problem med. Utfordringen er bare å kombinere disse.

Allerede nå har jeg lagt merke til at beina ikke oppleves like gode dagen etter en hard økt som dersom jeg hadde løpt roligere. Restitusjons-dager blir nok betraktelig viktigere enn tidligere. Dette passer bra med ønsket om mer tid til hjem og familie. Jeg har som mål å ligge på omtrent 4 økter i uka. Det blir nok en økt med vanlige intervaller, en tempoøkt, en økt med Yasso800 og en progressiv langtur. Intervallene kommer til å variere fra 4×4 til lengre drag, kortere pauser og kjappe, korte drag. Tempoøkten og langturen kommer jeg nok til å forsøke å gjøre lenger og lenger etterhvert som tiden går. Det blir nok også noen runder med BMW (men da med litt kortere perioder i maratonfart). Jeg er en type som kan gå lei av å gjøre samme økta alt for mange ganger så litt variasjon er er flott! Jeg er inspirert av en 14-ukers sub3 maraton plan som kalles “Just Enough Training”. Denne har kun tre forskjellige økter: tempoøkt, Yasso800 og en progressiv økt. Kommer helt klart ikke til å følge denne hele veien, men henter inspirasjon derfra og varierer ut fra den.

Det er helt flott å ta noen av øktene på Bislett. Jeg trives selvsagt bedre ute, men det er lettere å få kvalitetsøkter på fast underlag enn ute på snø og is.

Det er helt flott å ta noen av øktene på Bislett. Jeg trives selvsagt bedre ute, men det er lettere å få kvalitetsøkter på fast underlag enn ute på snø og is.

Vinterstid vil nok mange av øktene bli gjennomført i varmen hjemme på tredemølla eller på Bislett. Jeg har i utgangspunktet ikke noe i mot å løpe ute i snø og kulde, men da liker jeg ikke å presse for hardt. Jeg opplever også at jeg klarer å presse meg mer på tredemølla enn utendørs. Det er mulig løping på mølle ikke har den samme effekten, men jeg synes i alle fall det er lettere å holde seg til planen og gjennomføre øktene slik de er ment. Løping på mølle hjelper meg også med å finne riktig tempo og lærer kroppen å holde jevn fart. Selv om både mølle og Bislett kan være kjedelig så trives jeg relativt godt med det. Bislett kan også være sosialt dersom man avtaler å trene sammen med andre.

I tillegg til løpingen håper jeg at jeg klarer å få til noen styrkeøkter hjemme. Det blir nok ikke så mye, men styrking av litt kjernemuskler kan nok komme godt med. Dette kan jeg prøve å få til på hviledagene eller etter løpeøktene. Her har jeg et stort forbedringspotensiale. Jeg er rett og slett dårlig til dette!

 

Etter å ha løpt mye i Hoka-sko det siste året er jeg nå på leting etter lettere og raskere sko. Har benyttet Saucony tidligere og kommer nok til å starte der, men jeg er åpen for forslag til alternativer.

Read 4 comments

 1. Hei Even!
  Flott blogg du har:-) Kjekt å lese om ditt mål med maraton på 3 timer, og om veien du planlegger å gå for å nå det.
  Du er rå med alle ultraløpene dine!
  Jeg er sikker på at du vil nå ditt nye mål også:-)
  Jeg ønsker ogsåå løpe maraton på en bedre tid, men 3 timer er ikke oppnåelig for meg.
  Om forholdene ligger til rette for det håper jeg på sub 3:30 en eller annen gang?:-)
  Gleder meg veldig til å løpe Påskeharemaraton sammen med deg. Tusen takk for at du vil stille som ledsager! Det setter jeg virkelig stor pris på!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.