Drammensmaraton 2017: “Kontrollert” ny PB på distansen

Søndag 3. september var det klart for Drammens(halv)maraton. Sist gang jeg deltok i dette løpet var i 2013 og da satte jeg også en PB (1:30:24). Den rekorden ble stående i 13 dager, frem til Oslo maraton. Der løp jeg på 1:29:33 og det har vært min rekord på distansen de siste 4 årene.

Når jeg nå trener for å løpe maraton på 3 timer så er det bare naturlig at denne rekorden kunne ryke. Jeg hadde ingen god gjennomføring av testløpet på 5km og testen på 10km ble avlyst på grunn av problemer med hamstring. Derfor valgte jeg i utgangspunktet å løpe “kontrollert” på halvmaraton i Drammen. Planen var å løpe i 4:15-tempo og se om jeg kunne komme inn på 1:29:30 og en ørliten ny rekord. Jeg fulgte planen rimelig godt et godt stykke!

Jeg ankom Drammen ganske tidlig og møtte mange kjente løpere. Pratet meg nesten helt bort og fikk til slutt hentet startnummer og satte meg i bilen for å få noen minutter ro for meg selv. Nå kjente jeg at nervene begynte å komme. Ville jeg klare å holde tempoet hele veien? Var jeg godt nok trent? Hva med hamstring? Hva med kramper som jeg fikk på maraton i fjor?

Klar til start. Nervene er på plass

 

Jeg fikk meg en tur på toalettet etter å ha stått lenge i kø. Nå var det bare såvidt tid til oppvarming. Det ble omtrent 2,5km med noen innlagte drag i riktig tempo. Det gikk fint å finne riktig fart og beina virket i grunn gode. Var det håp likevel?

Ved start traff jeg Nikolai og Marit, Nikolai hadde sagt at han skulle henge på meg så lenge han klarte.

Starten gikk noe overraskende på meg, jeg var rolig og tuslet lett frem mot matta før jeg startet å løpe. Det er alltid trangt i starten på løp og Drammensmaraton var ikke noe unntak. Det løsnet imidlertid raskt opp og jeg kom inn i et godt tempo og en god gruppe med løpere. Nikolai så jeg ikke noe mer til, nå måtte jeg gjøre jobben helt selv. Jeg ble litt stresset av at kilometermerkingen åpenbart var feil. De første kilometerne var veldig “korte” og jeg ble usikker på hvordan jeg lå an.

Litt vann ved Gullskogen og vi startet på et langt strekke som går svakt oppover i noen kilometer. Her var det greit å holde seg rolig, samtidig som man ikke skulle tape for mange sekunder.

Ved passering 10km hadde jeg tiden 42:25, det tilsvarer omtrent nøyaktig planlagte tempo på 4:15/km! Runde to skulle være litt lenger enn første runden. Dette ble oppnådd med en liten “strafferunde” ved Gullskogen. Denne runden hadde jeg ryggen til en annen løper som holdt litt høyere tempo enn hva jeg egentlig skulle, men pulsen var fortsatt fin i øvre del av sone 3. Etter ca 16 kilometer øker vi tempoet litt til og ved 17km er det en liten kneik der jeg setter inn “støtet”. Jeg løper lett og raskt opp bakken og holder tempoet videre. Ved røyt 18,5 km ser jeg Andreas Gossner like foran meg. Han er en sterk løper som jeg ikke hadde noen forventninger om å se noe til i denne løypa. Likevel henter jeg stadig inn meter på han og over siste brua passerer jeg. Da er vi ved ca 20 km og det er en flat lang innspurt igjen. Her er selvfølgelig Andreas raskere enn meg, men det var moro å ligge foran ham litt.

Jeg ser at klokka tikker raskt, men forstår at ny PB ikke bør være noe problem. Faktisk bør det være omtrent umulig å ikke få ny PB så lenge jeg ikke mister begge skoene eller noe tilsvarende. På siste innspurten er det en lang mann foran meg som jeg egentlig gir opp å ta igjen, men siste 50 meter biter jeg det i meg og spurter forbi.

Offisielt ble tiden 1:26:44, en forbedring av PB med 2:49! Og pulskurvene viser at jeg bare har vært innom sone 4 siste delen av løpet (drøye 30 minutter). Om jeg ikke hadde hatt fartsøkningen hadde det kanskje vært sone 3 hele veien. Det lover godt til årets hovedmål i Berlin!

 

Her ser vi hvordan pulsen var under Drammensmaraton. Grønt er sone 3 og oransje er sone 4. Stemmer temmelig godt overens med at jeg økte tempoet etter ca 16 km

 

 

Svært fornøyd mann observert i Drammen

 

 

Read 2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.